Bådhandel
MHC Law tilbyder advokatbistand i forbindelse med bådhandel, gennemgang af din bådhandel kontrakt og bådsalg i det hele taget, i Danmark og udlandet.
Bådhandel kontrakt - Har du styr på detaljerne?
Når vi handler bolig, er det almindeligt, at en advokat gennemgår og godkender bolighandlen og kontrakten. Når det kommer til tjek af en bådhandel kontrakt er historien desværre ofte en anden.
Nogle gange ligger prisen på både i samme kategori som boliger. I forbindelse med bådhandel og bådsalg er det alligevel ikke særlig udbredt, at der bliver lavet en ordenlig bådhandel kontrakt. Hvis du skal foretage en bådhandel, kan det imidlertid have afgørende betydning, at du kontakter en advokat, inden du underskriver bådhandlen.
Ved at kontakte en advokat omkring din bådhandel kontrakt sikrer du, at købsaftalen er juridisk korrekt udformet, og at du er sikret – både som sælger og køber, mod uforudsete juridiske efterspil.
MHC Law tilbyder advokatbistand i forbindelse med bådhandel, bådhandel kontrakt og bådsalg. Det gælder uanset om du handler både i Danmark eller i udlandet.
Undgå skjulte fejl og mangler i forbindelse med bådhandel og bådsalg
Hvis du køber en brugt båd, vil den være dækket af købelovens almene betingelser.
Disse betingelser beskytter dig imod visse skjulte fejl og mangler, men kan ofte være en gråzone at finde ud af, hvis der ikke eksisterer en grundig bådhandel kontrakt. Det er derfor altid en god idé at være særligt opmærksom på forskellige faldgrupper i forbindelse med bådhandel.
7 gode råd i forbindelse med bådhandel
- Tilse altid båden på land, så du har mulighed for at tjekke, om båden har været udsat for en grundstødning, og du kan vurdere tilstanden på ror, køl og propel
- Tag en ”prøvetur” i båden så du kan tjekke motor, bådens sejleegenskaber og evt. bådens sejl og udstyr for fejl og mangler
- Vurdér om båden har osmose. Du kan bedst tjekke båden for osmose, hvis båden står på land. Trykker du på de små blærer, og de lugter af eddike, er der er tale om osmose
- Kig grundigt på topstykket af motoren om det er intakt og gennemgå motoren for vedligeholdelse og den generelle tilstand
- Undersøg om elinstallationerne i båden er udført korrekt
- Se båden flere gange. Du vil blive mere kritisk jo flere gange du ser båden
- Få en professionel fagmand med ud og tilse båden
Bådejerskab – Tinglysning af både
Ved bådhandel er det vigtigt at undersøge og registrere pantrettigheder i Søfartsstyrelsens skibsregister. Du kan sammenligne registreringen af båden med tinglysning af pant i en fast ejendom. Derved bliver rettighederne og bådejerskabet til båden oplyst korrekt. På den måde kan køber sikre sig, at båden ikke bliver solgt til anden part, samt være sikker på, at sælger rent faktisk ejer båden og ikke har pantsat den til en anden person.
Når først bådejerskabet er tinglyst, vil alle rettigheder og forpligtigelser bliver overdraget fra sælger til køber. Derved kommer køber officielt til at eje båden. Det er vigtigt at registrere, om der er pant i båden, da køber vil kunne møde krav fra kreditorer om gæld i båden, som skal betales. Skulle båden mod forventning blive solgt til flere købere, så er det personen, som først får tinglyst bådens skøde, som rent faktisk ejer båden.
Mindre både kan ikke registreres i skibsregisteret. Her skal din advokat på anden måde sikre, at der ikke er gæld i båden, og sælgeren rent faktisk har rettighederne til at sælge båden, og den ikke er solgt til en anden person samtidig.
Du kan også blive mødt med et krav fra Søfartsstyrelsens skibsregister om, at du skal betale registreringsafgift, hvis ikke det er blevet betalt ved tidligere bådejerskab. Køber du en båd hos en forhandler, vil der som regel være undersøgt, om båden indeholder skjult gæld. Det er dog altid en god idé at tjekke grundigt efter, så du indgår en grim og dyr overraskelse.
IDENTIFICERING AF BÅDEN
Du har altid mulighed for at identificere din købte båd med et såkaldt CIN-nummer. CIN-numrene findes på både, som er bygget efter år 1998. Du kan finde nummeret på bagbord eller agterenden. Du har også mulighed for at identificere både, som er bygget før år 1998. De har typisk et byggenummer placeret på en byggeplade, som sidder fast indvendigt ved agterspejlet eller kistebænken.
Bådhandel i udlandet
GODE RÅD I FORBINDELSE MED BÅDHANDEL I UDLANDET
Drømmer du om at købe båd i udlandet, er der meget papirarbejde, som skal være i orden. Du er bedst stillet, hvis du i forbindelse med bådhandel i udlandet får dokumentation for vedligeholdelse, eftersyn af bådens motor og papirer som viser, at der er betalt moms på båden. Der gælder ikke en international standard, som sælger skal overholde i forbindelse med bådhandel i udlandet. Det stiller store krav til køber, og hvis ikke de rigtige papir bliver givet, kan det ende med, at båden ikke kan blive registreret hos de danske myndigheder.
MHC Law har gode kontakter til sagkyndige, som kan efterse båden og evt. udfærdige en tilstandsrapport, inden du underskriver købskontrakten. MHC Law kan også varetage forhandlingen om bådens endelige pris, hvis du ønsker det.
- Se altid båden grundigt igennem før du køber den
- Få hjælp af en advokat til at gennemgå bådens papir
- Gennemgå bådens tekniske elementer som motor, instrumenter og el
- Undersøg bådens pris i forhold til tilsvarende båd i Danmark
- Undersøg om der skal betales moms på båden, hvis du skal havde den med hjem til Danmark?
- Find ud af om båden har været brugt til charter og udlejning?
- Er der restgæld i båden?
- Har båden et godkendt CE-certifikat, som gør at båden må bruges til sejlads i Europa?
Download en gratis bådhandel kontrakt
MHC Law har udarbejdet en købskontrakt til bådhandel og bådsalg. Derved kan du nemt få skrevet vilkårene ned i kontrakten og undgå misforståelser mellem køber og sælger. Der gælder som udgangspunkt ikke nogen garanti, når du køber en brugt båd. Bliver der aftalt en form for garanti mellem køber og sælger, skal det skrives ind i kontrakten.
At købe eller sælge en båd er en stor handel, hvor begge parter skal ende med at blive tilfredse. Du kan skabe et godt udgangspunkt for en god handel ved at have klare retningslinjer med en bådhandel kontrakt. Laver du en mundtlig aftale, så er den bindende. Det kan dog være meget vanskeligt at bevise, hvad der præcist er blevet aftalt. Du sikrer dig selv godt, ved at få en bådhandel kontrakt, som er nedskrevet. Har du spørgsmål, eller ønsker du at kontrakten skal uddybes med andre felter, er du altid velkommen til at kontakte MHC Law.
Download kontrakten her:
Bådhandel kontrakt
MHC Law påtager sig ikke ansvaret i forbindelse med uhensigtsmæssigheder eller fejl ved anvendelse af bådkontrakten. MHC Law kan ikke drages til ansvar for opståede problemer partnerne imellem.